Palący dużo i otyli więcej przytyją po rzuceniu palenia
18 sierpnia 2015, 12:00Liczba wypalanych dziennie papierosów i wskaźnik masy ciała (BMI) to prognostyki zmian wagi po rzuceniu palenia - twierdzą naukowcy z College'u Medycyny Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii.
Wyższy iloraz inteligencji wiąże się z lepszą sprawnością fizyczną
17 sierpnia 2015, 09:31Najnowsze duńskie badanie ujawniło związek między męską inteligencją we wczesnej dorosłości a sprawnością fizyczną w wieku średnim: im wyższy iloraz inteligencji, tym lepsze funkcjonowanie fizyczne.
Wiadomo, jak komórki raka piersi pokonują wrota w naczyniu
14 sierpnia 2015, 12:42Za pomocą obrazowania w wysokiej rozdzielczości w czasie rzeczywistym naukowcy ustalili, jak działa tzw. mikrośrodowisko metastazji guza (ang. tumor microenvironment of metastasis, TMEM), czyli brama w ścianie naczynia krwionośnego, która pozwala komórkom raka piersi przemieścić się z guza do innych części organizmu.
Biznesowe zapiski z handlu ludźmi
13 sierpnia 2015, 11:22St. John's College, jeden z collage'ów Cambridge University, udostępnił dokumentację dotyczącą XVIII-wiecznego handlu niewolnikami. Możemy dowiedzieć się z niej m.in. jakie ceny osiągali poszczególni niewolnicy
Szkodliwe trans, neutralne nasycone?
12 sierpnia 2015, 11:49Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2
Duże spożycie rafinowanych cukrów zwiększa ryzyko depresji
6 sierpnia 2015, 10:18Dieta bogata w rafinowane cukry zwiększa ryzyko depresji u kobiet w wieku pomenopauzalnym.
Gdzie roślinożercy nie mogą, tam dżdżownicę poślą
5 sierpnia 2015, 09:47W układzie pokarmowym dżdżownic występują związki, które chronią je przed toksynami wytwarzanymi, by odstraszyć roślinożerców. W ten sposób pierścienice radzą sobie z niedostępną dla innych bogatą w polifenole dietą.
Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.
Cukrzycy mają mniej białek chroniących przed atakiem układu odpornościowego
30 lipca 2015, 12:39We krwi osób z cukrzycą typu 1. występuje niższy poziom 4 białek chroniących tkanki przed atakiem własnego układu odpornościowego.
NASA i Roskosmos prowadzą wyjątkowe badania
22 lipca 2015, 11:16NASA i Roskosmos prowadzą wyjątkowe badania nad wpływem zmian położenia płynów w organizmie człowieka przebywającego w stanie nieważkości. W ramach programu Fluid Shifts naukowcy próbują odpowiedzieć na pytanie, czy przemieszczenie się płynów do górnej części ciała odpowiada za wzrost ciśnienia śródczaszkowego, pogorszenie widzenia oraz czy może temu zapobiegać specjalny rosyjski kombinezon.